Erkend financieel specialist

Waarom is het opstellen van juridische documenten belangrijk

In het Nederlandse recht zijn mondelinge afspraken bindend. In principe hoef je dus niets op papier te zetten als je telefonisch tot een overeenkomst bent gekomen en dit hebt bevestigd.

 

Het wordt echter lastig om dit te bewijzen als de andere partij zijn afspraken niet nakomt. Plotseling kun je te maken krijgen met een vervelend conflict.

 

Juridische conflicten kunnen ontstaan en in het ergste geval sta je tegenover de andere partij in de rechtszaal. Hoewel het overduidelijk kan zijn dat de andere partij liegt, sta je alsnog met lege handen.

Navigeer direct naar de onderwerp op deze pagina

Een juridisch contract geeft je meer kracht in conflictsituaties.

 

Om deze reden is het verstandig om alle gemaakte afspraken met potentiële zakelijke relaties altijd op papier vast te leggen en te ondertekenen. Zonder handtekening is een contract namelijk nog steeds niet rechtsgeldig.

 

Verschillende soorten juridische contracten

 

Als startende ondernemer heb je meestal nog niet veel contracten in de kast liggen. Arbeidscontracten komen bijvoorbeeld vaak pas later aan bod wanneer je personeel in dienst neemt.

 

 

Naarmate je bedrijf groeit, zul je uiteindelijk meer contracten nodig hebben. Misschien koop je over een paar jaar wel een bedrijfspand.

 

Desalniettemin is het belangrijk om je nu alvast een beetje te verdiepen in dit onderwerp, zelfs als het alleen maar is om kleinschalige contracten op te stellen en zo een eventuele overeenkomst met een klant schriftelijk vast te leggen.

 

Hieronder lichten we de vier meest voorkomende contracten verder toe:

 

  • Freelanceovereenkomst
  • Algemene voorwaarden
  • Samenwerkingscontract
  • In- en verkoopcontract

Een freelanceovereenkomst

Deze overeenkomst wordt vaak gebruikt tussen freelancers of zzp’ers en hun opdrachtgevers in verschillende sectoren. Bij het opstellen van een contract voor zzp’ers zijn er echter enkele voorwaarden waaraan moet worden voldaan.

 

Het is belangrijk om de volgende zaken op te nemen:

 

  • De betrokken partijen bij de overeenkomst, bijvoorbeeld een fotograaf en een krant.
  • De reden waarom de overeenkomst wordt gesloten, bijvoorbeeld de fotograaf is gespecialiseerd in portretfotografie en de krant wil hem inzetten voor een reeks interviews.
  • De specifieke afspraken met betrekking tot de opdracht.
  • Deze details dienen zo gedetailleerd mogelijk te worden beschreven in het document, zoals bijvoorbeeld: de fotograaf levert één foto per week gedurende achttien weken, de prijs per foto is € 100 exclusief btw, enzovoort.
  • Door alles zo specifiek mogelijk vast te leggen, worden misverstanden achteraf voorkomen. Daarnaast dien je bij het contract jouw algemene voorwaarden mee te sturen.

De algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden zijn de regels die jij als ondernemer wilt laten gelden voor alle afgesloten contracten. Dit document, dat bestemd is voor de klant of opdrachtgever, bevat de zogenaamde ‘kleine lettertjes’.

In de algemene voorwaarden kun je bepalingen opnemen met betrekking tot onder andere:

  • Levering
  • Betaling
  • Aansprakelijkheid
  • Eventuele reparaties
  • Garantietermijn

Deze voorwaarden stellen duidelijk de rechten en plichten vast voor zowel de leverancier (jij) als de afnemer (de klant). Ze voorkomen onnodige problemen achteraf en verminderen het ondernemersrisico dat je loopt.

Het samenwerkingscontract

Wanneer je als startende ondernemer gaat samenwerken met een zakenpartner, is het belangrijk om een solide samenwerkingsovereenkomst op te stellen. Deze overeenkomst regelt de juridische aspecten van de samenwerking, zoals de rechtsvorm van de samenwerking, zoals een maatschap of coöperatie, en legt de onderlinge afspraken duidelijk vast.

 

 

Hierbij dien je onder andere te denken aan zaken als de verdeling van winst, de minimale kapitaalinbreng en de procedures voor het beëindigen van de samenwerking. Het niet opstellen van een dergelijk contract kan in het ergste geval leiden tot financiële gevolgen voor jouzelf als de partner in kwestie tekortschiet in zijn verplichtingen. Het is dus van groot belang om de samenwerking goed te regelen en eventuele risico’s te minimaliseren.

Een in- en verkoopcontract

Wanneer je producten of diensten inkoopt en verkoopt, is het belangrijk om een contract af te sluiten met je leveranciers of afnemers. In dit contract leg je specifieke afspraken vast met betrekking tot de levering en afname van de producten of diensten.

 

Denk hierbij aan zaken zoals de prijs per geleverde dienst of afgenomen product, de bezorging en de leveringsvoorwaarden.

 

Betaling aan leveranciers op tijd voldoen

 

Vergeet niet dat het jouw verantwoordelijkheid is om tijdig aan je leveranciers te betalen wanneer je producten of diensten inkoopt. Als je klanten nalatig zijn in hun betalingen, komt dit voor jouw eigen rekening als ondernemersrisico. De leverancier heeft hier geen invloed op.

 

Het is daarom verstandig om jouw betalingstermijn iets korter te stellen dan die van jouw leveranciers. Op deze manier zou je altijd over voldoende cashflow moeten beschikken, tenzij er onvoorziene omstandigheden optreden.

 

Kun je zelf het contract opstellen?

 

Kleine contracten, zoals in- en verkoopcontracten, kun je prima zelf opstellen. Met behulp van online bronnen kom je vaak een heel eind. Het is echter belangrijk om te beseffen dat, tenzij je een juridische achtergrond hebt, je geen expert bent op juridisch gebied.

 

Een contract kan er weliswaar goed uitzien, maar dat betekent niet automatisch dat het juridisch waterdicht is. Alleen een professional kan dat beoordelen.

 

Laat het contract controleren door een jurist

 

Op internet zijn veel kant-en-klare contracten beschikbaar die mogelijk relevant zijn voor jouw bedrijf. Als je ervoor kiest om zelf een contract samen te stellen door stukken te knippen en plakken, is het raadzaam om het contract te laten controleren door een jurist.

 

Het komt namelijk vaak voor dat de verkeerde delen aan elkaar worden gekoppeld, of dat de context ontbreekt bij een bepaald onderdeel. Mocht er dan een conflict ontstaan als gevolg van een slecht opgesteld contract, dan zul je zelf de juridische en waarschijnlijk ook financiële consequenties moeten dragen.

Scroll naar boven