Erkend financieel specialist

Start je bedrijf succesvol met een ijzersterk ondernemingsplan

Ondernemingsplan

Een succesvolle start van je bedrijf begint met het opstellen van een goed ondernemingsplan. Hoewel je het misschien op een bierviltje kunt noteren, is het verstandig om een uitgebreidere versie te maken als je het als houvast wilt gebruiken of financiering wilt aanvragen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bedrijven met een plan 30% sneller groeien.

Navigeer direct naar de onderwerp op deze pagina

Maar wat is een ondernemingsplan eigenlijk?

Het wordt ook wel een ondernemersplan, businessplan of bedrijfsplan genoemd. In een ondernemingsplan beschrijf je gedetailleerd je bedrijfsdoelen en leg je uit hoe je deze gaat realiseren. Dit helpt je om je ambities concreet te maken. Het plan bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder een financieel plan. Dit is vooral belangrijk als je financiering nodig hebt voor de start van je bedrijf. Met je plan overtuig je investeerders dat jouw bedrijf succesvol en winstgevend zal zijn.

Waarom zou je een ondernemingsplan schrijven?

Het opstellen van een ondernemingsplan helpt je om grip te krijgen op je nieuwe bedrijf en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Het dwingt je als het ware om over alle onderdelen na te denken. Het gaat hierbij om de volgende vragen:

  • Wat gaat je bedrijf precies doen?
  • Welke activiteiten ga je daarvoor ondernemen?
  • Wat heb je nodig om je bedrijfsdoelen te bereiken?

Als je het plan blijft gebruiken om aan je bedrijf te werken, stimuleert het bovendien de groei van je onderneming. Startende ondernemers met een ondernemingsplan groeien vaak sneller dan bedrijven zonder plan. Hoewel een ondernemingsplan niet verplicht is, is het wel belangrijk bij het aanvragen van financiering. Bij een leningaanvraag bij een bank wordt vaak om een ondernemingsplan gevraagd.

Maar wat moet er eigenlijk in een ondernemingsplan staan? Het plan heeft een vaste structuur en er zijn enkele essentiƫle onderdelen die niet mogen ontbreken, zoals:

  • Omschrijving van je bedrijfsidee
  • Gegevens over jou als ondernemer, zoals persoonsgegevens, kwaliteiten, ambities en de hoeveelheid tijd die je in je bedrijf wilt investeren (fulltime/parttime), evenals plannen voor pensioen
  • Informatie over de branche en je bedrijf, waaronder de bedrijfsnaam, rechtsvorm, inschrijving bij de Kamer van Koophandel, vestigingsadres, personeel, organisatie van je administratie, en een gedetailleerde beschrijving van je bedrijfsidee en de activiteiten die je gaat uitvoeren
  • Marktanalyse, inclusief doelgroep- en klantonderzoek, waarbij je identificeert wie je klanten zijn en waar je ze kunt vinden
  • Marketingplan met daarin je strategie en promotieactiviteiten voor je bedrijf
  • Financieel plan, waarbij je de investeringen, financiering en terugverdientijd in kaart brengt (Lees meer over het opstellen van een financieel plan)
  • Juridische zaken, zoals algemene voorwaarden voor zowel jezelf als je klanten, waar je op kunt terugvallen.

Met een goed opgesteld ondernemingsplan leg je een stevige basis voor je bedrijf en vergroot je de kans op succes. Het is een essentieel document bij het nemen van belangrijke beslissingen en bij het aantrekken van investeerders of financiering.

Scroll naar boven