Erkend financieel specialist

Stappenplan zorg

Als u besluit om als zzp’er in de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) te starten, zijn er verschillende zaken waarmee u rekening moet houden. Dit stappenplan dient als richtlijn en u kunt meerdere stappen tegelijk nemen. Houd er echter rekening mee dat afhankelijk van uw specifieke zorgberoep er mogelijk nog andere verplichtingen kunnen gelden.

Navigeer direct naar de onderwerp op deze pagina

1. Registreer in het BIG-register

Voor het uitoefenen van bepaalde zorgberoepen is inschrijving in het BIG-register vereist. Dit komt bovenop de eisen met betrekking tot diploma’s en beroepskwalificaties. Pas na inschrijving in het BIG-register mag u de wettelijk beschermde beroepstitel voeren.

2. Inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK)

Als u als zelfstandige in de zorg begint, moet u zich inschrijven in het Handelsregister van de KVK.

3. Vul de vragenlijst van de IGJ in

Na inschrijving in het Handelsregister wordt u gevraagd om een digitale vragenlijst in te vullen door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Op basis van uw antwoorden bepaalt de IGJ of u onder toezicht van de inspectie valt.

4.Meld u aan als nieuwe zorgaanbieder

Als nieuwe zorgaanbieder bent u verplicht om u aan te melden bij het CIBG. Hiervoor heeft u e-herkenning nodig. Let op: u kunt zich pas aanmelden na de startdatum van uw bedrijf.

5. Vraag een AGB-code aan

Voor het declareren van de zorg die u verleent, heeft u een persoonlijke AGB-code nodig. U kunt alleen een AGB-code aanvragen als u een geldige BIG-registratie en/of registratie bij een beroepsorganisatie of kwaliteitsregister heeft. Het AGB-register wordt beheerd door Vektis.

 

Wat is een AGB-code?

AGB staat voor Algemeen GegevensBeheer. Zorgaanbieders hebben een persoonlijke AGB-code nodig om de zorg die zij verlenen te declareren bij verzekeraars.

6. Vraag een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan

In de zzp-zorg heeft u een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Met een VOG toont u aan dat uw gedrag in het verleden geen belemmering vormt voor het uitoefenen van uw werk. U kunt een VOG digitaal aanvragen bij uw gemeente.

7. Voorkom schijnzelfstandigheid

Het is belangrijk om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Bespreek samen met uw opdrachtgever of u in loondienst treedt of als zelfstandige werkt. Doorloop de beoordeling om te controleren of er sprake is van loondienst. Als u twijfelt, kunt u werken met een modelovereenkomst.

8. Verleen verzekerde zorg

Wilt u verzekerde zorg aan uw cliënten aanbieden? Dit betreft zorg die wordt vergoed vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Er zijn verschillende manieren om dit te realiseren. Zo weet u dat u betaald wordt voor de zorg die u verleent en dat uw patiënten (gedeeltelijk) vergoeding ontvangen.

9. Houd u aan de Wet zorg en dwang (Wzd) bij onvrijwillige zorg

Indien u als zzp’er onvrijwillige zorg verleent aan patiënten met dementie of een verstandelijke beperking en onder de Wkkgz valt, is de Wet zorg en dwang (Wzd) van toepassing. Deze wet beschermt patiënten tegen de nadelen van onvrijwillige zorg. Zorg voor deze groep mensen dient zoveel mogelijk op vrijwillige basis plaats te vinden. Indien er geen alternatieven zijn, moet u als zorgaanbieder het stappenplan van de Wzd volgen. U bent als zzp’er verantwoordelijk voor de naleving van de Wet zorg en dwang (Wzd) en dient zich aan te melden bij het locatieregister. Registratie is noodzakelijk om zorgvuldig te handelen en de maatregel te evalueren. Daarnaast moet u jaarlijks rapporteren aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

10. Bepaal uw prijs

Voor bepaalde zorgberoepen stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maximumtarieven vast. Veel diensten in de gezondheidszorg zijn vrijgesteld van btw.

11. Stel algemene voorwaarden op

In de algemene voorwaarden kunt u regels opnemen over betalingsvoorwaarden, aansprakelijkheid, geheimhouding en klachtenafhandeling. Voor modelvoorwaarden kunt u onder andere terecht bij diverse zorgorganisaties.

12. Regel uw verzekeringen

Iedere inwoner van Nederland is verplicht een ziektekostenverzekering af te sluiten. Daarnaast kunt u zich vrijwillig verzekeren tegen een aantal andere (bedrijfs)risico’s.

13. Meld uw bedrijf aan huis

Indien u uw bedrijf aan huis wilt starten, moet u dit meestal melden bij uw gemeente. Houd ook rekening met een aantal belastingzaken en uw huur- of hypotheekovereenkomst.

14. Leg patiëntendossiers aan

Als zorgverlener dient u voor elke patiënt een medisch dossier bij te houden. Het dossier bevat gegevens over onder andere de gezondheid van de patiënt en de verleende behandeling. Let op: medische gegevens zijn bijzondere persoonsgegevens die u goed moet beveiligen.

15. Uitwisselen van medische gegevens

Zorgverleners moeten medische gegevens online kunnen uitwisselen met hun patiënten. Het is verplicht dat patiënten hun gegevens ook digitaal kunnen bekijken en beheren.

Scroll naar boven