Bent u van plan om uw eigen winkel of supermarkt te starten? Dan zijn er enkele essentiële stappen die elke beginnende ondernemer moet nemen. Gelukkig is er een handig stappenplan dat u op weg helpt. Bovendien kunnen sommige stappen parallel worden uitgevoerd, wat u tijd en moeite bespaart. Met dit stappenplan legt u een solide basis voor uw winkel of supermarkt en zet u de juiste stappen naar een succesvolle start.
Navigeer direct naar de onderwerp op deze pagina
1. Volg de stappen voor het opzetten van uw eigen bedrijf
Op de pagina “Eigen bedrijf starten” vindt u de belangrijkste stappen die van toepassing zijn bij het starten van elk bedrijf. U moet bijvoorbeeld een rechtsvorm kiezen en uw bedrijf registreren bij de Kamer van Koophandel (KVK). Volg dit stappenplan voordat u begint met het opzetten van een winkel- of supermarktfranchise. Ga daarna verder met de stappen op deze pagina.
2. Onderzoek het gebied waar u uw winkel wilt vestigen
Zorg ervoor dat u een goed beeld heeft van de vraag en het aanbod in het gebied waar u zich wilt vestigen. Dit kunt u doen met behulp van de Locatiescan van KVK en CBS. Hiermee krijgt u informatie over bijvoorbeeld uw branche, overlevingskansen, potentiële klanten en inwoners.
3. Vind een geschikt winkelpand
Breng eerst goed in kaart waar u naar op zoek bent. Denk hierbij aan zaken zoals:
- Locatie
- Grootte (oppervlakte van de ruimte)
- Uitstraling
- Concurrentie van andere winkels
- Uw budget
Winkelpand huren of kopen
Als u ervoor kiest om een winkelpand te huren, wordt u huurder van een middenstandsbedrijfsruimte. U heeft recht op huur- en huurprijsbescherming, wat betekent dat de verhuurder niet zomaar de huur kan opzeggen of verhogen.
Als u besluit om een winkelpand te kopen, moet u een zakelijke hypotheek afsluiten. Dit is een bedrijfslening voor de aankoop of verbouwing van een bedrijfspand. Let op de belangrijke punten bij het afsluiten van een bedrijfshypotheek voor een winkel of supermarkt.
4. Doorloop de stappen om uw winkel te vestigen
U heeft een geschikte locatie gevonden voor uw winkel. Om zeker te zijn dat u daar uw winkel kunt vestigen, kunt u vooraf het bestemmingsplan raadplegen. Hierin staat aangegeven wat wel en niet is toegestaan op die locatie volgens de gemeente.
Regel de benodigde vergunningen
Controleer welke vergunningen u nodig heeft. Voor de meeste zaken met betrekking tot bouwen en verbouwen heeft u een omgevingsvergunning nodig. Gebruik de vergunningcheck van het Omgevingsloket online om te zien welke vergunningen u moet aanvragen en regel deze op tijd.
Controleer de milieueisen
Zorg ervoor dat uw winkel voldoet aan de geldende milieuregels. Gebruik de Activiteitenbesluit Internet Module (AIM) om uit te zoeken welke milieuregels van toepassing zijn op uw winkel.
Onderzoek de lokale belastingen
Controleer welke lokale belastingen u moet betalen. Als eigenaar of gebruiker van een bedrijfspand betaalt u bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb). Veel gemeenten brengen ook reinigingsrecht in rekening voor het verwerken van bedrijfsafval.
5. Raadpleeg de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)
In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staan de regels van de gemeente met betrekking tot openbare orde en veiligheid. Voor winkeliers zijn met name de regels over winkeltijden en winkeluitstallingen belangrijk.
6. Houd u aan de wet
Welke wetten en regels van toepassing zijn op uw winkel, hangt af van uw branche. Raadpleeg het volledige overzicht van wetten en regels voor de detailhandel.
De belangrijkste wetten voor winkeliers zijn:
Warenwet
De Warenwet bevat regels met betrekking tot onder andere de veiligheid van producten, volksgezondheid en goede voorlichting. Deze wet is van toepassing op alle producten die consumenten gebruiken, zowel voedingsmiddelen als non-foodproducten.
Winkeltijdenwet
U dient zich te houden aan de wettelijke winkeltijden. In de Winkeltijdenwet staat op welke tijden en dagen uw winkel geopend mag zijn. Uw gemeente kan hiervan afwijken en aanvullende regels stellen.
Openingstijden zoals vermeld in uw contract
Controleer de openingstijden zoals vermeld in uw (huur)contract, bijvoorbeeld via de winkeliersvereniging. Zodra u het contract ondertekent, dient u zich te houden aan de vermelde tijden. Indien de vereniging de openingstijden later wil wijzigen, dient u hiermee akkoord te gaan. Uw winkel hoeft bijvoorbeeld niet tegen uw zin op zondag geopend te zijn.
Alcoholwet
Indien u alcohol verkoopt voor consumptie buiten uw winkel, gelden er specifieke regels zoals vastgelegd in de Alcoholwet.
Tabaks- en rookwarenwet
De Tabaks- en rookwarenwet bevat regels met betrekking tot de verkoop van tabaksproducten, inclusief e-sigaretten.
Consumentenrecht
Bedrijven zijn verplicht om consumenten eerlijk te behandelen. Er zijn regels die consumenten beschermen, zoals het recht op garantie, bedenktijd bij online aankopen en verkoop buiten de verkoopruimte (colportage).