Erkend financieel specialist

Stappenplan beveiliger

Overweegt u om als zelfstandige (zzp’er) in de beveiligingsbranche te gaan werken? Het is belangrijk om te weten dat u niet zomaar kunt beginnen. U zult te maken krijgen met regels en professionele vereisten. In de volgende 11 stappen kunt u lezen wat u nodig heeft om succesvol te starten als zelfstandige beveiliger.

Navigeer direct naar de onderwerp op deze pagina

1. Controleer de vereisten voor uw beroep

Indien u opdrachten wilt uitvoeren via beveiligingsbedrijven, heeft u geen aparte vergunning nodig. U dient echter te voldoen aan de wettelijke opleidingseisen, zoals het bezit van een mbo-diploma van de Stichting Vakexamens voor de Particuliere Beveiligingsorganisaties (SVPB).

Voor bepaalde beroepen in de beveiligingssector zijn aanvullende diploma’s vereist, bijvoorbeeld voor de functies van horecaportier of evenementenbeveiliger. Meer informatie over opleidingseisen voor beveiligers is te vinden op Justis.nl.

Als u van plan bent om zelf personeel aan te nemen als beveiliger, heeft u wel een vergunning nodig. Raadpleeg het stappenplan “Particulier beveiligingsbedrijf starten” voor meer informatie.

2. Vraag een legitimatiebewijs aan

Voor het verrichten van beveiligingswerkzaamheden dient u toestemming te verkrijgen van de lokale korpschef van de politie. Uw opdrachtgever is verantwoordelijk voor het aanvragen van deze toestemming. U ontvangt toestemming indien u de juiste opleiding heeft gevolgd en succesvol door het screeningproces bent gekomen. Zodra uw aanvraag is goedgekeurd, dient uw opdrachtgever een speciaal legitimatiebewijs voor u aan te vragen.

Indien u gaat werken op een luchtvaartterrein, heeft u toestemming nodig van de commandant van de Koninklijke Marechaussee.

3. Zorg voor een herkenbaar uniform

Bij het uitvoeren van beveiligingswerkzaamheden bent u verplicht een uniform te dragen dat is goedgekeurd door de minister van Justitie en Veiligheid (J&V). Als zzp’er draagt u het uniform van het bedrijf waarvoor u werkzaam bent. Het uniform moet voorzien zijn van een V-teken als embleem.

4. Vraag een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan

Voor werkzaamheden in de beveiligingssector heeft u een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Hiermee toont u aan dat uw gedrag in het verleden geen belemmering vormt voor het uitoefenen van uw werk. U kunt digitaal een VOG aanvragen bij uw gemeente door het aanvraagformulier in te vullen.

5. Schrijf uw bedrijf in bij de Kamer van Koophandel (KVK)

Als zelfstandige dient u zich in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). De inschrijvingskosten bedragen eenmalig € 75,00. U hoeft zich niet apart bij de Belastingdienst in te schrijven, dit gebeurt automatisch. Controleer welke voorbereidingen u moet treffen voordat u zich inschrijft.

6. Regel uw belastingaangifte

U bent verplicht om omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting te betalen. U kunt zelf aangifte doen bij de Belastingdienst. Als u dat liever niet zelf wilt doen, kunt u uw aangifte laten verzorgen door de slimme boekhouder.

7. Houd een gedegen administratie bij

Een goede administratie geeft u inzicht in uw financiële situatie. Om gebruik te kunnen maken van belastingvoordelen, dient u bijvoorbeeld te voldoen aan het urencriterium. U kunt uw administratie zelf doen of uitbesteden. Het is wettelijk verplicht om uw administratie 7 jaar te bewaren.

8. Regel algemene voorwaarden en verzekeringen

Het starten van een bedrijf brengt risico’s met zich mee. Aangezien u niet voor een werkgever werkt, bent u zelf verantwoordelijk voor financiële gevolgen, zoals ziekte of ongevallen binnen uw bedrijf. Gelukkig kunt u zich tegen veel risico’s verzekeren, bijvoorbeeld met een aansprakelijkheidsverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het opstellen van algemene voorwaarden zorgt bovendien voor duidelijkheid over de rechten en plichten tussen u en uw klanten.

9. Bouw een pensioen op

Vergeet niet om ook aan uw pensioen te denken. Aangezien u niet in loondienst bent, bouwt u geen pensioen op. U dient zelf maatregelen te treffen voor uw oude dag.

10. Voorkom schijnzelfstandigheid

Schijnzelfstandigheid doet zich voor wanneer u als ondernemer een opdracht aanneemt, maar eigenlijk als werknemer wordt beschouwd. In dit geval voldoet uw opdrachtgever niet aan zijn verplichtingen jegens de Belastingdienst en u.

 

Controleer of er sprake is van schijnzelfstandigheid. Als u niet in loondienst bent, hoeft u verder niets te doen en kunt u de opdracht gewoon als ondernemer uitvoeren.

11. Bepaal uw prijs (uurtarief)

U bepaalt zelf uw prijs (uurtarief). Bereken vooraf wat u nodig heeft om rond te kunnen komen, zodat u weet hoeveel opdrachten en klanten nodig zijn om die minimale omzet te behalen. Houd er rekening mee dat er nog kosten, inkomensafhankelijke bijdragen voor ziektekosten en inkomstenbelasting vanaf moeten. Een omzetberekening geeft u duidelijkheid.