Erkend financieel specialist

Personeel

In het Nederlandse recht zijn mondelinge afspraken bindend. In principe hoef je dus niets op papier te zetten als je telefonisch tot een overeenkomst bent gekomen en dit hebt bevestigd.

Het wordt echter lastig om dit te bewijzen als de andere partij zijn afspraken niet nakomt. Plotseling kun je te maken krijgen met een vervelend conflict.

Juridische conflicten kunnen ontstaan en in het ergste geval sta je tegenover de andere partij in de rechtszaal. Hoewel het overduidelijk kan zijn dat de andere partij liegt, sta je alsnog met lege handen.

Navigeer direct naar de onderwerp op deze pagina

1. Jouw nieuwe rol als werkgever

Naarmate je bedrijf groeit, zul je steeds meer van je oorspronkelijke taken moeten delegeren. Vaak krijg je daarvoor organisatorische taken terug, zoals het aansturen van personeel.

Bij het aannemen van personeel is het belangrijk om na te denken of je daadwerkelijk de rol van werkgever wilt vervullen. Sommige zelfstandig ondernemers blijven bewust klein omdat ze zo de volledige controle behouden. Anderen geven er de voorkeur aan om zelf inhoudelijk werk te blijven doen in plaats van dit uit handen te geven.

 

Als je een goede werkgever wilt zijn, is het essentieel om een personeelsbeleid op te zetten. Het leiden van personeel wordt een belangrijk onderdeel van je werkzaamheden. Naarmate je bedrijf verder groeit, kan het zelfs nodig zijn om een HR-medewerker aan te nemen.

 

Delegeren

Het is een uitdaging om je personeel mee te krijgen in de doelstellingen van je bedrijf. Dit betekent dat je in staat moet zijn om mensen te motiveren en werkzaamheden te delegeren.

 

Met name het delegeren kan in de praktijk moeilijk zijn. Je bedrijf is als een kindje voor je, en het kan moeilijk zijn om anderen volledig te vertrouwen om net zo goed werk te leveren als jijzelf. Het is ook belangrijk om doelstellingen af te spreken, beoordelings- en functioneringsgesprekken te voeren en een personeelsdossier bij te houden.

2. Personeelskosten

Personeelskosten spelen een belangrijke rol bij de uiteindelijke beslissing om personeel aan te nemen. Werknemers moeten immers meer opleveren dan ze kosten. Als werkgever moet je niet alleen salaris betalen, maar ook loonbelasting en sociale premies afdragen aan de Belastingdienst.

Wees niet te zuinig met salaris. Met een minimumloon zul je je medewerkers niet gemotiveerd houden. Het gezegde “If you pay peanuts, you get monkeys” is niet voor niets bekend. Vergeet ook niet de pensioenen. In veel branches ben je verplicht als werkgever om dit voor je personeel te regelen.

 

Personeelskosten kunnen hoger uitvallen dan verwacht als een werknemer ziek wordt. In dat geval moet je maximaal

3. Ontslagrecht

Je moet ook rekening houden met de wet- en regelgeving met betrekking tot het ontslagrecht. In Nederland is deze regelgeving vrij uitgebreid, waardoor werknemers veel bescherming genieten. Als een werknemer bijvoorbeeld niet goed functioneert, moet je als werkgever dit kunnen aantonen.

Werkgevers slagen hier niet altijd in, waardoor ze soms een hoge ontslagvergoeding moeten betalen. Andere verplichtingen kunnen voortvloeien uit cao’s, waarin afspraken staan waaraan werkgevers zich moeten houden.

4. Personeel aannemen: verschillende opties

Er zijn verschillende opties voor het aannemen van personeel. Welke optie het beste bij jou past, hangt af van je ambities en kennis van personeelszaken:

  • Personeel in loondienst
  • Uitzendkrachten
  • Inhuren van zzp’ers

 

Personeel in loondienst

De gebruikelijke optie is om personeel in dienst te nemen. Een voordeel hiervan is dat je een langdurige arbeidsrelatie kunt opbouwen met je werknemer. Je kunt een tijdelijk of direct een vast contract aanbieden.

 

Welke vorm je ook kiest, zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de inhoud van een juridisch contract.

 

Uitzendkrachten

Je kunt er ook voor kiezen om uitzendkrachten in te huren. Voor een beperkte periode kun je deze medewerkers flexibel inzetten, maar hiervoor betaal je meestal een hoger tarief dan voor je ‘eigen’ personeel.

 

Als je niet direct aan een werknemer vast wilt zitten, kun je ook kiezen voor andere zzp’ers of uitzendkrachten.

 

Het voordeel is dat je niet gebonden bent aan deze uitzendkracht en de samenwerking op elk moment kunt beëindigen. Het uitzendbureau is verantwoordelijk voor het bijhouden van de loonadministratie.

 

Inhuren van zzp’ers

Sommige ondernemers schakelen zelfstandige professionals in om hen te helpen tijdens drukke periodes of om specifieke taken uit te voeren.

 

Deze mogelijkheid biedt ook flexibiliteit, maar het is belangrijk om goede afspraken te maken en dit fiscaal en juridisch correct te regelen. Als je dit namelijk niet doet, kan de Belastingdienst de arbeidskracht als verkapte werknemer beschouwen.

5. Voldoe aan de Europese eisen

Niet alle producten kunnen zomaar geïmporteerd worden. In Europa gelden strenge eisen voor producten die op de markt worden gebracht in de Europese Economische Ruimte (EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland). Een voorbeeld hiervan is de CE-markering. Deze markering geeft aan dat het product voldoet aan de vereisten op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu binnen de EER.

De CE-markering is vereist voor industriële of bouwproducten die uit een EU-land komen en binnen de EER op de markt worden gebracht. Hoewel een CE-markering niet altijd verplicht is, moeten importeurs van bijvoorbeeld speeltoestellen, cosmetica en verpakkingen uit een ander EU-land er meestal wel aan voldoen. Daarnaast moet je rekening houden met de Nederlandse Warenwetgeving voor de meeste gebruiksartikelen, levensmiddelen en voedingsmiddelen.

6. Leer de invoerregels buiten de EU kennen

Het importeren van producten uit landen buiten de EU is vaak ingewikkelder dan importeren uit EU-landen. Je kunt niet zomaar geïmporteerde goederen uit niet-EU-landen op de Europese markt brengen. Als ondernemer ben je wettelijk verplicht om de producten via de Douane in het ‘vrije verkeer’ te brengen. Dit betekent dat je aangifte moet doen voor de productinvoer en invoerrechten en andere belastingen moet betalen over de import. Omdat dit een complexe aangifte is, is het wellicht verstandig om dit uit te besteden aan een douane-expediteur.

7. Eventueel: vraag een invoervergunning aan

Voor sommige producten heb je mogelijk een invoervergunning nodig. Sommige goederen mogen helemaal niet of slechts beperkt worden ingevoerd, terwijl andere producten alleen worden toegestaan als ze aan bepaalde strenge voorwaarden voldoen. In de meeste gevallen moeten specifieke documenten aan de zendingen worden toegevoegd. De Douane controleert of je voldoet aan de gestelde regels op het gebied van veiligheid, gezondheid, economie en milieu. Een volledig overzicht van goederen die nauwkeurig worden gecontroleerd, is beschikbaar.

8. Ken de internationale leveringsvoorwaarden

Net zoals bij binnenlands zakendoen, heb je ook bij importeren met andere bedrijven of particulieren algemene (leverings)voorwaarden nodig om alle risico’s af te dekken. Er bestaan standaard internationale algemene voorwaarden voor het transport en de levering van goederen, genaamd ‘Incoterms’. Deze Incoterms zijn opgesteld om het internationale zakendoen te vergemakkelijken.

 

Er zijn elf verschillende Incoterms, die je kunt vinden op de website waarvoor ik je eerder een link heb gegeven. Met behulp van deze internationale leveringsvoorwaarden kun je afspraken maken over wie verantwoordelijk is voor transportverzekeringen, vergunningen, machtigingen, documenten en andere formaliteiten. Daarnaast leggen ze vast wie het transport verzorgt, tot welk punt het transport wordt geregeld en wat de rechten en plichten zijn van de koper en verkoper.

9. Importeren uit China

Het importeren uit China wordt steeds populairder, en veel producten kunnen via bekende online platforms zoals Alibaba en AliExpress worden geïmporteerd. Op deze sites vind je een breed aanbod van leveranciers en fabrieken. Het vinden van de juiste leverancier kan echter tijdrovend zijn. Zodra je echter een goede leverancier hebt gevonden, kun je in de toekomst eenvoudig herhaalbestellingen plaatsen. Zorg ervoor dat je alle genoemde aandachtspunten in acht neemt en voldoet aan alle (invoer)regels.

Scroll naar boven