
Import
In het Nederlandse recht zijn mondelinge afspraken bindend. In principe hoef je dus niets op papier te zetten als je telefonisch tot een overeenkomst bent gekomen en dit hebt bevestigd.
Het wordt echter lastig om dit te bewijzen als de andere partij zijn afspraken niet nakomt. Plotseling kun je te maken krijgen met een vervelend conflict.
Juridische conflicten kunnen ontstaan en in het ergste geval sta je tegenover de andere partij in de rechtszaal. Hoewel het overduidelijk kan zijn dat de andere partij liegt, sta je alsnog met lege handen.
Navigeer direct naar de onderwerp op deze pagina
1. Verken de (internationale) markt
Als je van plan bent om te gaan importeren, is het belangrijk om te onderzoeken of er vraag is naar jouw product op de (internationale) markt. Hoewel je misschien overtuigd bent van de waarde van jouw product, moet er ook daadwerkelijk behoefte zijn in Nederland. Bijvoorbeeld, de prachtige handgemaakte beeldjes uit Zuid-Korea kunnen mooi staan op jouw dressoir, maar zijn er genoeg mensen in Nederland die ze willen bestellen?
Om dit te achterhalen, is marktonderzoek essentieel. Je moet bepalen wie jouw belangrijkste doelgroep is en welke prijs zij bereid zijn te betalen voor jouw producten. Daarnaast moet je de juiste kostprijs berekenen, rekening houdend met importkosten, transport, verzekeringen en inkoop.
Het is ook belangrijk om naar de concurrentie te kijken en te zien welke prijzen zij vragen voor vergelijkbare producten. Uiteindelijk moet jouw product in alle opzichten toegevoegde waarde bieden. Het opstellen van een marketingplan kan je helpen bij het bepalen van een strategie, waarbij de marketingmix (prijs, product, plaats en promotie) een belangrijk onderdeel is.
2. Stel een importplan op
Als uit het marktonderzoek blijkt dat er voldoende vraag is naar jouw product, is het tijd om een concreet importplan op te stellen. Net zoals je een ondernemingsplan schrijft bij het starten van een bedrijf, is een importplan nodig wanneer je wilt gaan importeren. In dit plan beschrijf je de theoretische stappen die nodig zijn om de goederen naar Nederland te halen.
Daarnaast analyseer je de mogelijkheden en beperkingen op het gebied van transport, financiën en juridische zaken, inclusief lokale wet- en regelgeving en algemene voorwaarden. Beschrijf het doel dat je wilt bereiken en vooral wat en waarom je wilt importeren. Is het omdat je unieke producten uit het buitenland haalt, zoals de beeldjes uit Zuid-Korea, of omdat bepaalde grondstoffen hier goedkoop verkrijgbaar zijn, zoals speciale wol voor shawls?
3. Organiseer de logistiek
Een belangrijk aspect is het regelen van transport en logistiek: hoe krijg je de producten naar Nederland? Wordt het per boot, vliegtuig of vrachtwagen vervoerd? Het organiseren van de logistiek vergt enige planning, zoals het kiezen van het juiste vervoermiddel, het afsluiten van verzekeringen, het regelen van vervoersovereenkomsten en andere documenten.
Als je goederen importeert uit verre landen, is transport per boot vaak de meest kostenefficiënte optie. Het kan echter weken duren voordat de producten aankomen, maar je kunt wel grotere hoeveelheden tegelijk verschepen. Vliegen gaat sneller, maar kan duurder zijn vanwege de beperkte transportcapaciteit. Binnen Europa maak je meestal gebruik van vrachtwagenvervoer, dat snel, veilig en deur-tot-deur is.
4. Leer het exportland beter kennen
Als je aan de basisvereisten hebt voldaan, begint het echte importeren en kom je in aanraking met verschillende regels, wetten en culturen. Je kunt de beeldjes bijvoorbeeld bestellen in Zuid-Korea, maar ze moeten nog langs de douane. Het is ook belangrijk om het exportland te bezoeken.
Bezoek jouw leveranciers en bouw een goede relatie met hen op. Hoe beter je elkaar leert kennen, des te soepeler het contact zal verlopen. Ervaar de lokale zakelijke gebruiken en houd rekening met culturele verschillen. Nederlanders staan bekend als direct en ongeduldig, maar in veel andere landen kan dit gedrag als ongepast worden gezien. Elk land heeft zijn eigen manier van zakendoen.
5. Voldoe aan de Europese eisen
Niet alle producten kunnen zomaar geïmporteerd worden. In Europa gelden strenge eisen voor producten die op de markt worden gebracht in de Europese Economische Ruimte (EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland). Een voorbeeld hiervan is de CE-markering. Deze markering geeft aan dat het product voldoet aan de vereisten op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu binnen de EER.
De CE-markering is vereist voor industriële of bouwproducten die uit een EU-land komen en binnen de EER op de markt worden gebracht. Hoewel een CE-markering niet altijd verplicht is, moeten importeurs van bijvoorbeeld speeltoestellen, cosmetica en verpakkingen uit een ander EU-land er meestal wel aan voldoen. Daarnaast moet je rekening houden met de Nederlandse Warenwetgeving voor de meeste gebruiksartikelen, levensmiddelen en voedingsmiddelen.
6. Leer de invoerregels buiten de EU kennen
Het importeren van producten uit landen buiten de EU is vaak ingewikkelder dan importeren uit EU-landen. Je kunt niet zomaar geïmporteerde goederen uit niet-EU-landen op de Europese markt brengen. Als ondernemer ben je wettelijk verplicht om de producten via de Douane in het ‘vrije verkeer’ te brengen. Dit betekent dat je aangifte moet doen voor de productinvoer en invoerrechten en andere belastingen moet betalen over de import. Omdat dit een complexe aangifte is, is het wellicht verstandig om dit uit te besteden aan een douane-expediteur.
7. Eventueel: vraag een invoervergunning aan
Voor sommige producten heb je mogelijk een invoervergunning nodig. Sommige goederen mogen helemaal niet of slechts beperkt worden ingevoerd, terwijl andere producten alleen worden toegestaan als ze aan bepaalde strenge voorwaarden voldoen. In de meeste gevallen moeten specifieke documenten aan de zendingen worden toegevoegd. De Douane controleert of je voldoet aan de gestelde regels op het gebied van veiligheid, gezondheid, economie en milieu. Een volledig overzicht van goederen die nauwkeurig worden gecontroleerd, is beschikbaar.
8. Ken de internationale leveringsvoorwaarden
Net zoals bij binnenlands zakendoen, heb je ook bij importeren met andere bedrijven of particulieren algemene (leverings)voorwaarden nodig om alle risico’s af te dekken. Er bestaan standaard internationale algemene voorwaarden voor het transport en de levering van goederen, genaamd ‘Incoterms’. Deze Incoterms zijn opgesteld om het internationale zakendoen te vergemakkelijken.
Er zijn elf verschillende Incoterms, die je kunt vinden op de website waarvoor ik je eerder een link heb gegeven. Met behulp van deze internationale leveringsvoorwaarden kun je afspraken maken over wie verantwoordelijk is voor transportverzekeringen, vergunningen, machtigingen, documenten en andere formaliteiten. Daarnaast leggen ze vast wie het transport verzorgt, tot welk punt het transport wordt geregeld en wat de rechten en plichten zijn van de koper en verkoper.
9. Importeren uit China
Het importeren uit China wordt steeds populairder, en veel producten kunnen via bekende online platforms zoals Alibaba en AliExpress worden geïmporteerd. Op deze sites vind je een breed aanbod van leveranciers en fabrieken. Het vinden van de juiste leverancier kan echter tijdrovend zijn. Zodra je echter een goede leverancier hebt gevonden, kun je in de toekomst eenvoudig herhaalbestellingen plaatsen. Zorg ervoor dat je alle genoemde aandachtspunten in acht neemt en voldoet aan alle (invoer)regels.