Erkend financieel specialist

Het kiezen van de juiste huisvesting voor je bedrijf – 5 mogelijkheden

In deze checklist bespreken we de verschillende huisvestingsopties voor jouw onderneming, of je nu een praktijkruimte nodig hebt, voornamelijk bij opdrachtgevers werkt of vanuit je eigen zolderkamer een kantoor wilt creëren.

Navigeer direct naar de onderwerp op deze pagina

Stap 1 - Thuiswerken als startende ondernemer: Voor- en nadelen

Steeds meer startende ondernemers kiezen ervoor om in de beginfase vanuit huis te werken. Thuiswerken biedt namelijk verschillende voordelen. Je vermijdt dagelijkse woon-werkverkeer en de bijbehorende files of drukte in het openbaar vervoer. Bovendien heb je de vrijheid om te werken wanneer het jou uitkomt en bespaar je kosten die gepaard gaan met het huren van een kantoorruimte.

Het is echter essentieel om werk en privé zo veel mogelijk gescheiden te houden, zelfs thuis. Hoewel werken aan de keukentafel misschien gezellig lijkt, kan het constant gestoord worden door je partner of kinderen ervoor zorgen dat je minder werk kunt verzetten dan je eigenlijk zou willen.

 

Ongestoord thuiswerken

Daarom is het raadzaam om een aparte kamer te gebruiken (met de deur dicht) en duidelijke afspraken te maken met je familie dat je tijdens werktijden niet zomaar gestoord kunt worden. Het is nog beter als de werkkamer een eigen ingang heeft, zodat je eventuele klanten of zakelijke contacten niet door de keuken en woonkamer hoeft te leiden.

 

Het is belangrijk om te weten dat je niet zomaar een officieel bedrijf aan huis kunt starten. Er gelden regels en voorwaarden die per branche en regio kunnen verschillen.

 

Voorkom problemen en ga vóór de start van je onderneming langs bij de gemeente om het bestemmingsplan te controleren. Bovendien is het goed om te weten dat je mogelijk in aanmerking komt voor belastingvoordelen bij een bedrijf aan huis, hoewel de kans hierop tegenwoordig minder groot is.

Stap 2 - Overweeg je een bedrijfspand te huren of te kopen?

Als thuiswerken geen optie is voor jou, dan is het tijd om op zoek te gaan naar een geschikte locatie voor je bedrijf. Het ideale pand kan per type onderneming verschillen, en ook de sector waarin je werkzaam bent en de waarde van een goede (kantoor)locatie spelen een rol.

Huren of kopen van een bedrijfspand?

Allereerst moet je beslissen of je een bedrijfspand wilt huren of kopen. Beide opties hebben voor- en nadelen, en bij zowel huren als kopen zul je te maken krijgen met diverse (overheids)regels.

Een goede start is om een lijst met wensen voor je bedrijfspand op te stellen. Enkele voorkeuren die je kunt hebben, zijn onder andere:

  • Minimale oppervlakte
  • Maximaal budget (inclusief eventuele renovaties en verbouwingen)
  • Bereikbaarheid van het pand
  • Voorkeur voor een monumentaal of nieuwbouwpand

De belangrijkste specificaties hangen opnieuw af van het type bedrijf en de producten en diensten die je wilt aanbieden. Voor een biologische buurtslager is bijvoorbeeld voldoende ruimte voor een koelcel essentieel, terwijl een kledingwinkel vooral baat kan hebben bij een drukbezochte locatie in het stadscentrum.

Stap 3 - Een ideale werkplek voor jou?

Overweeg een bedrijfsverzamelgebouw als jouw ideale werkplek

Als thuiswerken geen optie is en het hebben van een eigen bedrijfspand nog niet binnen handbereik ligt, zou je kunnen overwegen om uit te wijken naar een bedrijfsverzamelgebouw en daar een ruimte te huren.

Op die manier heb je in ieder geval de beschikking over een eigen kantoorruimte waar je klanten kunt ontvangen en waar je werknemers een goede werkplek kunt bieden. Bovendien deel je een groot deel van de kosten met andere ondernemers in het gebouw.

 

Daarnaast zijn bedrijfsverzamelgebouwen vaak flexibel als het gaat om contractduur en de inrichting van de werkruimte. Dit kan voordelig zijn en zich aanpassen aan de behoeften van jouw bedrijf.

Stap 4 - Ontdek de voordelen van flexibele huisvesting

Een andere mogelijkheid die veel zzp’ers en mkb-ondernemers aanspreekt, is flexibele huisvesting. Deze flexibele constructie wordt steeds populairder, vooral in bedrijfsverzamelgebouwen.

Het grootste voordeel van flexibel huren is dat je niet langdurig vastzit aan een huurovereenkomst voor kantoorruimte.

 

Flexibele opzegtermijn

Bij flexibele huisvesting geldt meestal een flexibele opzegtermijn. Dit betekent dat je de beschikking hebt over een bedrijfsruimte en deze alleen gebruikt op de momenten dat je deze daadwerkelijk nodig hebt.

 

Flexibele huisvesting is niet alleen gericht op grote bedrijfsruimten. Je kunt ook terecht voor het huren van kleinere kantoren of vergaderruimtes.

 

De kosten van flexibele huisvesting zijn vaak iets hoger dan bij langdurige kantoorhuur. Echter, omdat je alleen betaalt voor de ruimte wanneer je deze daadwerkelijk nodig hebt, ben je uiteindelijk vaak voordeliger uit.

Stap 5 - De ideale oplossing voor dynamisch werken

Ervaar de flexibiliteit van flexwerkplekken

Steeds meer zzp’ers en freelancers kiezen ervoor om op verschillende locaties te werken, om zo te kunnen genieten van een gevarieerde werkomgeving. Dit kan betekenen dat je in verschillende koffiebars in je eigen stad werkt, op afstand werkt in andere landen of gebruik maakt van flexwerkplekken.

Flexwerkplekken bieden verschillende modellen aan. Sommige locaties bieden werkplekken aan op basis van dagtarieven of zelfs per uur, terwijl anderen strippenkaarten of maandabonnementen aanbieden. Op die manier kun je ervoor kiezen om af en toe op dezelfde locatie te werken of juist regelmatig van flexwerkplek te veranderen, afhankelijk van wat jij prettig vindt.

 

Het voordeel van een flexwerkplek is de afwisseling die het biedt, evenals de mogelijkheid om andere ondernemers te ontmoeten. Dit is niet alleen goed voor sociale contacten, maar kan ook leiden tot interessante samenwerkingen. Mogelijke nadelen zijn dat het druk kan zijn op een flexwerkplek, dat er beperkte ruimte is voor het voeren van telefoongesprekken en dat je geen persoonlijke spullen kunt achterlaten op je werkplek.

Scroll naar boven