Erkend financieel specialist

Stappenplan Horeca

Als u een horecabedrijf start, krijgt u met overheidsregels te maken. Van regels voor hygiëne en brandveiligheid tot muziek. Ook moet u de juiste vergunningen hebben. En past uw horecabedrijf wel in het bestemmingsplan? Genoeg uitzoekwerk, dit stappenplan helpt u op weg.

Navigeer direct naar de onderwerp op deze pagina

1. Registreer uw horecabedrijf bij de Kamer van Koophandel (KVK)

Het is verplicht om als horecaondernemer ingeschreven te staan in het Handelsregister van KVK. Nadat u zich hebt ingeschreven, worden uw gegevens doorgegeven aan de Belastingdienst. Als de Belastingdienst u erkent als btw-ondernemer, ontvangt u een omzetbelastingnummer en een btw-identificatienummer (btw-id).

Zorg ervoor dat u een huur- of koopcontract hebt voor het pand waarin u uw horecabedrijf wilt vestigen voordat u zich inschrijft bij KVK.

2. Controleer het bestemmingsplan

Raadpleeg het bestemmingsplan van uw gemeente om te controleren of uw beoogde locatie geschikt is voor uw horecabedrijf. Als dit niet het geval is, kunt u de gemeente verzoeken het bestemmingsplan te wijzigen.

3. Vraag een exploitatievergunning voor uw horecabedrijf aan

Als uw restaurant, café of discotheek eten en drinken aan klanten serveert, heeft u een exploitatievergunning nodig. In sommige gevallen is een exploitatievergunning echter niet vereist, bijvoorbeeld voor een afhaalrestaurant of bedrijfskantine. Dit kan per gemeente verschillen, dus neem contact op met uw gemeente voor meer informatie.

4. Verkrijg een vergunning voor alcoholgebruik

Een exploitatievergunning alleen is niet voldoende om alcohol te mogen schenken. Hiervoor heeft u een alcoholvergunning nodig (voorheen bekend als Drank- en Horecavergunning). U moet minimaal 21 jaar oud zijn om een alcoholvergunning aan te vragen.

5. Zorg voor brandveiligheid in uw horecabedrijf

De Drank- en Horecawet stelt eisen aan de inrichting van uw horecagelegenheid als u een alcoholvergunning nodig heeft. U moet ook maatregelen nemen om brandgevaarlijke situaties te voorkomen, zoals het gebruik van onbrandbare of brandvertragende materialen. Raadpleeg de richtlijnen voor brandveiligheid en het rookverbod in de horeca.

6. Controleer of u een omgevingsvergunning nodig hebt

Voor bouw-, verbouw- of renovatiewerkzaamheden heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. Als u wilt slopen, moet u vaak een sloopmelding doen. Voor monumentale panden gelden andere regels. Als u reclameborden op of aan uw pand wilt plaatsen, heeft u meestal ook een omgevingsvergunning nodig. Voor reclame op openbaar terrein moet u mogelijk precariobelasting betalen.

7. Onderzoek welke andere vergunningen u nodig hebt

Afhankelijk van het type horecabedrijf dat u start, kunnen er aanvullende vergunningen vereist zijn, zoals:

  • Terrasvergunning
  • Vergunning voor verkoopdemonstraties in de horeca
  • Vergunning voor kansspelautomaten

Als u kansspelautomaten plaatst, moet u kansspelbelasting betalen.

Bibob

Bij het aanvragen van een vergunning kan de gemeente u vragen een Bibob-formulier in te vullen. Dit dient om de integriteit van uw horecabedrijf en betrokken personen te beoordelen. Raadpleeg meer informatie over Bibob.

8. Registreer uw horecabedrijf bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

Als u voedsel produceert, verwerkt of verkoopt, moet u zich registreren bij de NVWA. De NVWA controleert of uw levensmiddelen voldoen aan de veiligheidsvoorschriften, zodat ze veilig zijn voor consumenten.

9. Werk volgens de HACCP-richtlijnen

Als u voedsel bereidt, moet u werken volgens de HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) richtlijnen. Dit is een veiligheidsanalyse die helpt om de veiligheid van voedsel te waarborgen. U kunt een goedgekeurde hygiënecode gebruiken die voldoet aan de wettelijke eisen, of u kunt zelf een HACCP-plan opstellen en laten beoordelen door de NVWA. Raadpleeg de hygiënecodes per sector op de website van de NVWA.

10. Volg de personeelsregels

Als u personeel in dienst neemt, moet u een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) hebben. Voor de horeca kunt u gebruikmaken van de Horeca RI&E. Medewerkers die sterke drank willen verkopen, moeten minimaal 16 jaar oud zijn. Er moet altijd een leidinggevende van minimaal 21 jaar aanwezig zijn in de zaak, die in het bezit is van een SVH Diploma Sociale Hygiëne of een verklaring van vakbekwaamheid. Dit diploma of de verklaring is nodig voor registratie in het Register Sociale Hygiëne.

 

Medewerkers onder de 18 jaar mogen wel alcohol verkopen, maar niet drinken.

11. Controleer de toegestane openingstijden

De toegestane openingstijden verschillen per gemeente. Als u buiten de geldende sluitingstijden geopend wilt zijn, moet u in veel gemeenten een ontheffing aanvragen. Hiervoor heeft u een drank- en horecavergunning nodig of moet u een geregistreerde horecaondernemer zijn.

12. Controleer de milieuregels

Bij het starten van een horecabedrijf krijgt u te maken met milieuregels, zoals geluidsnormen, energievoorschriften en afvalbeheer. In de meeste gevallen hoeft u geen omgevingsvergunning aan te vragen, maar volstaat een melding van uw onderneming bij de gemeente. Neem contact op met de gemeente waar u uw horecabedrijf wilt vestigen voor meer informatie.

13. Vraag toestemming voor het gebruik van muziek

Als u muziek afspeelt in uw horecabedrijf, bijvoorbeeld achtergrondmuziek, heeft u toestemming nodig van de tekstschrijver, componist en muziekuitgever. U kunt een licentie aanvragen en een vergoeding betalen bij Buma/Stemra of Sena. Zij zorgen ervoor dat de vergoeding bij de rechthebbenden terechtkomt.

Scroll naar boven