Het worden van een pakketbezorger vereist enige voorbereiding en naleving van bepaalde regels. Voordat u aan de slag gaat, moet u beslissen of u alleen in Nederland wilt werken of ook in andere landen. In sommige gevallen kan een vergunning vereist zijn. Daarnaast zijn er specifieke regels waaraan u moet voldoen om in een bestelwagen te mogen rijden. Ontdek wat u moet regelen om een pakketbezorger of zelfstandig koerier te worden.
Navigeer direct naar de onderwerp op deze pagina
1. Identificeer uw opdrachtgever(s)
Als zelfstandig koerier of pakketbezorger vervoert u goederen tegen betaling in opdracht van anderen. Bijvoorbeeld als zzp-pakketbezorger voor een webshop. Volgens de wet wordt u dan beschouwd als een beroepsgoederenvervoerder en dient u een of meer vergunningen voor beroepsgoederenvervoer aan te vragen.
Eigen vervoerder
Een beroepsgoederenvervoerder verschilt van een ‘eigen vervoerder’. Een eigen vervoerder is iemand die goederen vervoert voor zijn eigen bedrijf, ter ondersteuning van de hoofdactiviteit. Bijvoorbeeld een cateraar die maaltijden, kookgerei en serviesgoed bezorgt bij klanten.
Voor eigen vervoer binnen en buiten de Europese Unie (EU) heeft u geen vergunning nodig.
2. Onderzoek het gebied waar u uw winkel wilt vestigen
U schaft een voertuig aan of least er een om goederen te vervoeren. Er gelden bepaalde regels voor uw bestelwagen.
Rijbewijs B
Met een rijbewijs B mag u een voertuig besturen met een totaal gewicht van maximaal 3.500 kilo. Het totale gewicht omvat het voertuig en de pakketten samen.
Aanhanger
Als u een aanhanger achter uw bestelwagen wilt vervoeren, heeft u mogelijk een rijbewijs BE of B+ code 96 nodig. Dit is vereist als het gewicht van de aanhanger of oplegger meer dan 750 kilo bedraagt en het gecombineerde gewicht van uw voertuig en de aanhanger meer dan 3.500 kilo is.
Milieuzones
In grote steden en gebieden met veel bewoners zijn vaak milieuzones ingesteld. Controleer of uw voertuig is toegestaan in een milieuzone.
Vervoer over de weg
Bekijk de wetten en regels die gelden voor vervoer over de weg.
3. Bepaal uw tarief voor vervoer
U bepaalt zelf uw tarieven. Bereken vooraf wat u nodig heeft om van te leven en vergeet niet dat u ook inkomstenbelasting (ib) en een inkomensafhankelijke bijdrage voor ziektekosten (Zvw) moet betalen, evenals verzekeringen en pensioenopbouw.
Bij sommige grote opdrachtgevers kan het tarief voor zelfstandige pakketbezorgers al vaststaan. Bekijk in welke gevallen u met andere zzp’ers afspraken kunt maken over uw prijzen.
4. Schrijf u in bij de Kamer van Koophandel (KVK)
Voordat u als zzp-pakketbezorger of zelfstandig koerier begint, moet u zich inschrijven in het Handelsregister van de KVK. De kosten voor deze inschrijving bedragen eenmalig € 75,00. U hoeft zich niet apart bij de Belastingdienst aan te melden, dit gebeurt automatisch. Lees wat u moet voorbereiden voordat u zich inschrijft.
5. Bepaal het werkgebied
Gaat u alleen goederen vervoeren binnen Nederland? Of gaat u ook goederen vervoeren naar andere EU-landen? Vervoer binnen een ander EU-land wordt cabotage genoemd en hier gelden beperkingen voor.
Voor pakketbezorging buiten de EU heeft u soms een CEMT-vergunning of ritmachtiging nodig. De specifieke eisen variëren per bestemmingsland.
6. Controleer of u een Eurovergunning nodig heeft
Het laadvermogen verwijst naar het maximale gewicht dat u met uw voertuig mag vervoeren. Om het laadvermogen te berekenen, heeft u de kentekencard van uw voertuig nodig. Op de kentekencard staan de ’toegestane max. massa’ en de ‘massa rijklaar’. Trek deze twee gewichten van elkaar af. Het overgebleven gewicht is het laadvermogen.
Als het laadvermogen lager is dan 500 kilo, heeft u als zzp-pakketbezorger geen vergunning nodig.
7. Verzekering tegen risico's
Als zelfstandig pakketbezorger loopt u bepaalde risico’s. U bent zelf verantwoordelijk voor de financiële gevolgen, zoals ziekte of betrokkenheid bij een ongeval. U kunt zich tegen veel risico’s verzekeren, bijvoorbeeld met een aansprakelijkheidsverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
U bent in ieder geval verplicht een motorvoertuigenaansprakelijkheidsverzekering (WAM) te hebben. Als u uw bestelwagen deelt met een andere pakketbezorger, moet u dit vooraf bespreken met uw verzekeringsmaatschappij.
Lees meer over het regelen van bedrijfsverzekeringen.
8. Stel een administratie op
Een goede administratie geeft inzicht in uw financiële situatie. Als u gebruik wilt maken van belastingvoordelen, moet u bijvoorbeeld voldoen aan het urencriterium. U kunt uw administratie zelf doen of uitbesteden, maar het is verplicht om uw administratie 7 jaar te bewaren.
9. Stel algemene voorwaarden op
Het opstellen van algemene voorwaarden zorgt voor duidelijkheid over de rechten en plichten van zowel u als uw opdrachtgevers. Het bepaalt ook wie verantwoordelijk is voor wat. Hoewel het niet verplicht is om algemene voorwaarden op te stellen, zijn er regels waaraan u zich moet houden als u ervoor kiest dit wel te doen. U mag bijvoorbeeld geen onredelijke voorwaarden stellen en u heeft een informatieplicht.
10. Denk aan uw pensioen
Als u stopt met werken, heeft u recht op een basispensioen van de overheid via de Algemene Ouderdomswet (AOW). Als ondernemer bouwt u niet automatisch extra pensioen op, zoals iemand in loondienst. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw basispensioen zelf aan te vullen.
11. Voorkom schijnzelfstandigheid
U moet omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting betalen. U kunt zelf aangifte doen bij de Belastingdienst. Als u dat niet wilt, kunt u uw aangifte door iemand anders laten doen, zoals De slimme boekhouder.
12. Doe belastingaangifte
U moet omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting betalen. U kunt zelf aangifte doen bij de Belastingdienst. Als u dat niet wilt, kunt u uw aangifte door iemand anders laten doen, zoals De slimme boekhouder.